Sted: Afd. indskoling, Luffe.
Tid: Kl. 16:30-19:00
Senest 7. hverdag efter mødet udsender referenten referatudkast til medlemmerne og deltagerne fra den daglige ledelse. Hvis forperson, skoleleder og referent ikke senest 5. hverdag efter udsendelse af udkastet modtager ændringsønsker til udkastet, så er referatet godkendt. I modsat fald behandles referatet ved næste skolebestyrelsesmøde.
DAGSORDEN Emne, ansvarlig, tidsramme | Formål og uddybning Hvad? Hvorfor? Hvordan? | Referat Beslutninger |
(16:30 - 16:35) Behandlingsform: orienterende, beslutning, Ansvarlig: Forpersonskabet
| Sagsfremstilling Dagsordenen er udarbejdet af forpersonskabet og skoleleder. Referat af senest ordinære skolebestyrelsesmøde er udsendt 12. januar. Sagsbehandling Bestyrelsen skal godkende dagsordenen med evt. ændringer. Der orienteres om, at referatet fra mødet 10. januar er godkendt uden ændringer. Der orienteres evt. ift. forhold, der har betydning for mødets afvikling mv. | Mødeleder: Nina
Afbud:
Drøftelse
Beslutning Dagsorden godkendt |
(16:35 - 16:45) Behandlingsform: orienterende, drøftelse, beslutning, Ansvarlig: Loui, Elvira og Morten
| Sagsfremstilling På Guldberg Skole er elevrådet organiseret i et lille elevråd og i et store elevråd ift. skolens 2 afdelinger. Der holdes møde ca. en gang om måneden. Senest er der afholdt elevrådsmøde i det lille elevråd 10. december og i det store 14. december. Sagsbehandling Elevrådsrepræsentanterne fortæller om elevrådsarbejdet på skolen. Skolebestyrelsen drøfter samarbejdet med Elevrådet. | Drøftelse Ikke så meget nyt. Det store elevråd er fortsat i samarbejde med Skoleliv i Nepal. Beslutning
|
(16:45 - 17:30) Behandlingsform: Drøftelse og evt. beslutning Ansvarlig: Forpersonskabet
| Sagsfremstilling På septembermødet blev der nedsat en arbejdsgruppe bestående af Christina, Christine, Sanne og Henrik, der skulle se på principperne for mobilkultur og digital dannelse og brug af skærm Sagsbehandling Bestyrelsen modtager tilbagemelding fra elevrådet og medarbejderrepræsentanterne og drøfter på baggrund heraf. Bestyrelsen beslutter forslag til reviderede principper med evt. tilpasninger. Bilag 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5 | Drøftelse Elevrådet ønsker, at der laves fælles guidelines, men at man ikke skal aflevere mobilerne, men kan have dem i lommen eller tasken. Mobilen bliver brugt meget på 7.årgang til at ’finde’ hinanden. Lærerne skal inddrage mobilerne hvis guidelines ikke overholdes. På nogle årgange får man mobilen udleveret i pauserne. Man skal lære ’ikke’ at bruge mobilen, bl.a. i skolen. Der er lavet en spørgeundersøgelse blandt eleverne i udskolingen.
Fra medarbejderrepræsentanterne: 5.-9. årgang samler mobiler ind (med undtagelse af 8.årgang) 5.-6. årgang har dem låst inde hele dagen 7.+9.årgang får dem i pauserne Mange af medarbejderne synes det er rart, at mobilerne ikke er tilgængelige, men der bruges meget tid på at samle ind, udlevere og samle ind igen.
Mange finder en vej til at være digitale selvom de ikke har mobilen. Er gårdene indbydende nok, som alternativ?
Med udetilladelse kan det være utrygt, hvis eleverne ikke har deres mobiler, når de er udenfor skolen. I øjeblikket opleves en uhensigtsmæssig adfærd omkring mobiler, og udfordring omkring bl.a. indsamling.
Sanne har talt med de andre skolebestyrelser på Nørrebro ved seneste fællesmøde ift. hvad de gør ift. mobilkultur.
Vigtigt med fælles regler/retningslinjer, og de må gerne være differentieret.
Forslag: Kan skolebestyrelsen komme med input til lærerne, så de kan lave retningslinjer/regler for mobilkultur, som derefter tages op i skolebestyrelsen?
Mobiler er en del af virkeligheden, og vi skal derfor arbejde med det som en del af dannelsesopgaven, og det skal vi opsætte nogle forventninger til.
Det er vigtigt, at vi sørger for, at der ikke er forstyrrende elementer for eleverne i undervisningen.
Børnenes stemmer skal også med.
Forslag:
Beslutning Eleverne på 7.-9.årgang med udetilladelse kan få deres mobil i pauserne (7 stemmer)
Princippet drøftes videre på næste møde ift. bl.a. undervisningsdelen. |
(17:30 - 17:40) Behandlingsform: Orientering, drøftelse, beslutning, Ansvarlig: Skolens ledelse
| Sagsfremstilling Udvidelsen af Guldberg Skole med ny skolebygning i De Gamles By (GABYS) er blevet annulleret pga. at der ikke længere er brug for den øgede kapacitet. Renoveringsprojekterne for de nuværende skolebygninger er som konsekvens af annulleringen i gang med at blive tilpasset så skolen efter renoveringen kan rumme en 4-sporet skole fra 0.-9. årgang. Ved budgetforhandlingerne i Københavns Kommune for 2024 er der blevet afsat midler til genplanlægning af renovering af afd. Stevnsgade. Midlerne til selve byggeriet søges i overførselssagen januar-februar 2024. På møde med Byggeri København 11. december er ledelsen blevet orienteret om ny tidsplan for byggeriet. Alle forældre er orienteret om dette i nyhedsbrev for december.
Sagsbehandling Morten giver en status på byggeriet og genprojekteringen af renoveringen af afd. Stevnsgade. Bestyrelsen aftaler evt. opfølgning. | Drøftelse Tidsplanen etape 1 godkendt, og etape 2 er ikke gået i gang. Planen er pt. at der flyttes over sommerferien både ind i de nye bygninger og udskolingen flytter ind i pavillonerne i sommeren 2025.
Der er fortsat et ønske blandt forældrene om, at der kommer varm EAT på afd. indskoling. Morten undersøger mulighed. Beslutning
|
Pause (17:40 – 17:50) |
|
|
(17:50 - 18:05) Behandlingsform: Orienterende, drøftelse, beslutning, Ansvarlig: Forpersonskabet
| Sagsfremstilling Skolebestyrelsen skal behandle og godkende skolens budget for 2024 og orienteres om regnskabet for 2023. Tidligere har skolebestyrelsen arbejdet med prioriteringer til budgettet ud fra en liste. Sagsbehandling Skolebestyrelsen orienteres om regnskab for 2023. Skolebestyrelsen behandler og godkender budget for 2024 på mødet. Forslag til timefordelingsplan drøftes og godkendes. Bilag 5.1, 5.2, 5.3, 5.4 | Drøftelse Regnskab 2023 Resultat for skolen: Ca. 200.000 kr. i mindreforbrug, For KKFO’en: Et merforbrug på ca. 80.000 kr.
Budget 2024 blev fremlagt. Budgettet er inklusiv Buf-flexordninger og byggemidler, som tilsammen er på ca. 6 mio. kr. i korrektioner. Ændring kommende skoleår er at pædagogerne kommer til at stå alene i nogle af de understøttende undervisningslektioner. Dette for at tilpasse skolens budget ift. de kommunale budgetkorrektioner.
Beslutning Budget 2024 og timefordelingsplanen fro 2024-25 blev godkendt. |
samt opfølgning på mødet med kontaktforældrene (18:05 - 18:15) Behandlingsform: Drøftelse og evt. beslutning Ansvarlig: Forpersonskabet
| Sagsfremstilling Det årlige møde Jf. styrelsesvedtægt for folkeskolen i Københavns Kommunes skoler § 4 stk. 12. Skolebestyrelsen afholder et årligt møde for samtlige forældre til børn på skolen. På mødet behandles årsberetningen, og skolens virksomhed drøftes. 10 % af forældrene kan forlange, at skolebestyrelsen indkalder til et ekstraordinært møde for samtlige forældre. På sidste møde drøftede bestyrelsen, hvordan det årlige møde kunne arrangeres og besluttede, at mødet 22. maj udvides med en time, hvor alle forældre inviteres til at høre, hvordan man kan engagere sig som forældre på Guldberg Skole. Årsberetningen præsenteres samtidig. Nina udarbejder udkast til årsberetning. Planlægning af mødet skal aftales. Stine S har meldt sig som en af dem, der står for planlægningen. Opfølgning på møde med kontaktforældrene. På sidste møde efterbehandlede vi mødet med kontaktforældrene i oktober. Vi fik ikke fastlagt, hvordan, der arbejdes videre. Sagsbehandling Det årlige møde Skolebestyrelsen drøfter og beslutter hvordan og af hvem arrangementet planlægges. Opfølgning på møde med kontaktforældrene Skolebestyrelsen beslutter, hvordan der arbejdes videre. Bilag 8.1 | Drøftelse:
Beslutning: Udskydes til næste møde. |
(18:15 - 18:30) Behandlingsform: Drøftelse, beslutning Ansvarlig: Forpersonskabet | Sagsfremstilling I foråret 2024 afholdes valg til skolebestyrelserne i Københavns Kommune på de skoler, der afholder forskudt valg. Jf. tidligere beslutning afholdes forskudt valg til skolebestyrelsen på Guldberg Skole. Der skal derfor ikke være valg til en fuld skolebestyrelse. Der skal vælges 3 forældrerepræsentanter og 7 suppleanter. Der skal gennemføres et kampvalg i tilfælde af uenighed om opstillingsrækkefølgen. Sagsbehandling Skolebestyrelsen nedsætter valgudvalg der udarbejder forslag til tidsplan ift. aktiviteter i forbindelse med valget i foråret 2022. Bilag 7.1, 7.2 | Drøftelse Der skal vælges 3 forældrerepræsentanter og 7 suppleanter Beslutning Valgudvalg er Nina og Morten. De udarbejder tidsplan til næste møde. |
(18:30 - 18:45) Behandlingsform: Drøftelse, beslutning Ansvarlig: Forpersonskabet | Sagsfremstilling Skolen modtager løbende henvendelser fra forældre, elever, medarbejdere og eksterne. Det der er stilet til skolebestyrelsen og skolen, skal op i skolebestyrelsen. Hvis det er stilet til ledelsen, vurderes det, om det er relevant at forelægge skolebestyrelsen. Skolebestyrelsen kan også selv have mindre emner, der ønskes drøftet. Stine S har henvendt sig om følgende problemstillinger:
Sagsbehandling Emnerne drøftes og der aftales evt. yderligere opfølgning. | Drøftelse Bilag 8.1: eleverne oplever ikke det fylder i pauserne eller på klubben (ungeværket), eller er et problem. Lærerne gør meget ud af at når eleverne spørger at nuancere billedet, og at i en krig er det svært, at holde med nogen. Det opleves ikke som et problem på skolen eller fylder, så det har ikke givet anledning til en fælles drøftelse blandt personalet.
Forældre: I indskolingen genkendes det, at det er svært for børnene at få nuancerne på. Men det opleves også at eleverne ser Ultranyt, som giver anledning til nogle gode snakke.
Opfordring til at være opmærksom i skolegården. Klubben: personalegruppen har drøftet det, men der er ytringsfrihed, så man må godt gå med en t-shirt med en holdning som budskab.
Skolen tager det op på kommende afdelingsmøder
Henvendelse om idræt i 1D og manglende idrætssal: Klassen er i salen hver anden uge, og laver bevægelse i klassen den modsatte uge.
Beslutning
|
(18:45 - 18:55) Behandlingsform: Orienterende Ansvarlig: Alle | Forpersonskabet
Skolens ledelse
| Mødeleder: Evt. Stine S
Heidi Lynge Jensen, der er lærer på 4. årgang har fået nyt job tættere på sin bopæl og stopper 31. marts. Der holdes ansættelsessamtaler vedr. stillingen mandag 15. marts kl.15-17, forældrerepræsentant deltagelse (Maj)
Der er indskrevet 85 elever til kommende bh.kl., vi forventer 4 klasser, men er afventende.
VI har ansat ny afdelingsleder til afd. udskoling, der starter hos os 1. april.
Fagfestival 10.april op på næste møde. Skal skolebestyrelsen have en rolle? rolle |
(18:55 - 19:00) |
| Hvorfor har Guldberg Skole ikke en skolekoloni? Lærerne ønsker den ligger i første uge af elevernes ferie, men der har lærerne ikke ferie. |
Kommende punkter |
|
|
| Forældre: Anne Jul Henrik Eskelund Lise Korsbæk Maj Eskelund Maria Østergaard Nana Vaaben Nina Thilo Funder Sanne E. Jakobsen Stine Gerster Johansen Stine Spellerberg Elever: Loui Juel Ilie, 8. Elvira Graver Gottlieb, 7A Medarbejdere: Christine Dahl Maria Aagaard Hansen Eksterne: Niels Vinther Ledelse: Morten Nielsen |
|