Principper for lejrskoler og ekskursioner
28.08.17/Skolebestyrelsen
Formål
Lejrskoler og ekskursioner skal medvirke til den åbne skole, der inddrager det omgivende samfund i et positivt og engageret samarbejde. De skal samtidig bidrage til en varieret undervisning, og styrke kvaliteten af denne. Lejrskoler og ekskursioner er obligatorisk undervisning, hvor der især lægges vægt på det virkelighedsnære og konkrete. Endvidere kan de medvirke til at styrke det sociale samspil i en klasse.
Mål
At skole, forældre og børn oplever lejrskoler og ekskursioner som bidrag til en varieret undervisning samt en sammenhæng med skolens udeklassearbejde.
Ekskursioner
Ekskursioner er en del af undervisningen på alle klassetrin.
Dele af undervisningen kan organiseres som ekskursioner, der kan strække sig fra en enkelt lektion til hele dagen. Ekskursioner er en integreret del af undervisningen, hvor forberedelse og opfølgning foregår i undervisningen og eleverne har mødepligt.
Lejrskoler
4. klasserne: 3 dage:
Anbefaling at bruge f.eks. Nørrevang/Eriksminde eller Klinteborg.
8. klasserne: 5 dage
(overgang i skoleåret 2018-19, hvor både nuværende 8. klasse og nuværende 7. klasse tager på lejrskole)
- Lejrskolerne afholdes i områder af Danmark, hvor eleverne ikke ellers vil komme.
- Der bookes frirejser hos DSB til transport til og fra opholdsstedet
Forældrebetaling
Skolebestyrelsen har besluttet, at der kan opkræves 50 kr. i kostpris/dag/elev. Iht. reglerne om udgifter til forplejning på lejrskoler og skolerejser i vejledning om ekskursioner, lejrskoler og skolerejser mv. i folkeskolen. Pristalsreguleret er det 75,00 kr. dag/elev 2024-niveau. Beløbet pristalsreguleres årligt.
Det er skolebestyrelsens ansvar:
At tilse, at principperne følges.
Lærere, pædagog og forældrenes ansvar
Forældre, lærere og pædagoger støtter op om lejrskoler og ekskursioner og formålet med disse.
De næste skridt
- Skolelederen formidler princippet til forældre, elever og medarbejdere.
- Skolelederen implementerer princippet efter drøftelse med skolebestyrelsen.
- Skolebestyrelsen fører tilsyn med, hvordan skolen efterlever princippet.
De formelle rammer
Fra folkeskoleloven
§ 44. Skolebestyrelsen udøver sin virksomhed inden for de mål og rammer, som kommunalbestyrelsen fastsætter, jf. § 40, herunder i en eventuel handlingsplan, jf. § 40 a, stk. 2, og fører i øvrigt tilsyn med alle dele af skolens virksomhed, dog undtagen personale- og elevsager. Skolebestyrelsen kan fra skolens leder indhente enhver oplysning om skolens virksomhed, som er nødvendig for at varetage tilsynet.
Stk. 2. Skolebestyrelsen fastsætter principper for skolens virksomhed, herunder om
1) undervisningens organisering, …
Fra vejledning om ekskursioner, lejrskoler og skolerejser mv. i folkeskolen.
Udgifter til forplejning på lejrskoler og skolerejser
Det følger af lovens § 50, stk. 8, 2. pkt., at kommunalbestyrelsen kan beslutte, at de enkelte forældre skal afholde udgiften til elevens forplejning.
Beføjelsen til at træffe beslutning herom kan overlades til skolebestyrelsen, jf. § 40, stk. 4. Betalingen fastsættes under hensyn til et anslået sparet hjemmeforbrug, der i 1998 ligger på mellem 30 og 50 kr. pr. dag. Beløbet er fastsat ud fra Forbrugerstyrelsens oplysninger om et rimeligt forbrug.