Sted: Afd. indskoling, personalerummet - Luffe
Tid: Kl. 16:30-19:00
Senest 7. hverdag efter mødet udsender referenten referatudkast til medlemmerne og deltagerne fra den daglige ledelse. Hvis forperson, skoleleder og referent ikke senest 5. hverdag efter udsendelse af udkastet modtager ændringsønsker til udkastet, så er referatet godkendt. I modsat fald behandles referatet ved næste skolebestyrelsesmøde.
DAGSORDEN Emne, ansvarlig, tidsramme | Formål og uddybning Hvad? Hvorfor? Hvordan? | Referat Beslutninger |
(16:30 - 16:35) Behandlingsform: orienterende, beslutning, Ansvarlig: Forpersonskabet | Sagsfremstilling Dagsordenen er udarbejdet af forpersonskabet og skoleleder. Referat af seneste ordinære skolebestyrelsesmøde er udsendt 2. april. Sagsbehandling Bestyrelsen skal godkende dagsordenen med evt. ændringer. Der orienteres om, at referatet fra mødet 26. marts er godkendt. Der orienteres evt. ift. forhold, der har betydning for mødets afvikling mv. | Mødeleder: Nina 2023: 23.08: Henrik; 27.09.: Christine; 25.10.: Stine S; 04.12.: Sanne 2024: 10.01.: Lise; 26.02.: Nina; 03.04.: Stine S; 24.04.: Henrik; 22.05.: Henrik; 10.06.: Marie; 28.08.: Nina; 25.09: Henrik; 28.10.: Stine; 25.11.: Christine 2025: 15.01.: Anja; 26.02.: Sanne; 26.03: Lise; 05.05: Nina
Afbud: Christina, Lucille
Drøftelse
Beslutning
|
(16:35 - 17:05) Behandlingsform: Orienterende, drøftelse, Beslutning
TR og TRS Morten May Petersen og Morten Brammer Andersen deltager under punktet
Ansvarlig: Morten | Sagsfremstilling Udarbejdelse af principper mv. Skolens tillidsrepræsentanter har ønsket at deltage på et skolebestyrelsesmøde for at drøfte samarbejdet mellem personale og skolebestyrelse. Sagsbehandling Tillidsrepræsentanterne giver et kort oplæg ift. deres ønske om at drøfte samarbejdet. På baggrund heraf drøftes evt. tiltag. | Morten M og Morten A deltog ikke pga. sygdom, men vil gerne deltage på næste møde.
Drøftelse Morten N fortalte, at tillidsrepræsentanten (TR) og tillidsrepræsentantsuppleanten (TRS) ville have drøftet samarbejdet med skolebestyrelsen fx ved bestyrelsens fastlæggelse af principper og medarbejdernes efterfølgende omsætning af disse. Besøget havde været drøftet i lærergruppen på møde, hvor TR’erne havde spurgt, hvad medarbejderne ønskede at de tog op med bestyrelsen.
Beslutning Morten M og Morten A inviteres til næste skolebestyrelsesmøde |
(17:05 - 17:15) Behandlingsform: orienterende, drøftelse, beslutning, Ansvarlig: Camille, Elvira, Christina og Morten
| Sagsfremstilling På Guldberg Skole er elevrådet organiseret i et lille elevråd og i et store elevråd ift. skolens 2 afdelinger. Der holdes møde ca. en gang om måneden. Sagsbehandling Elevrådsrepræsentanterne fortæller om elevrådsarbejdet på skolen. Skolebestyrelsen drøfter samarbejdet med elevrådet. | Drøftelse Elvira fortalte, hvad elevrådet (det store) arbejdede med i de temagrupper, der var blevet nedsat. Gruppen, der arbejder med elevrådets synlighed, havde fået opsat postkasser, hvor alle elever kunne lægge ønsker til emner, elevrådet tog op. Synlighedsgruppen har også oprettet en Instagram-profil (guldbergskole.elevraad). Elvira fortalte om besøg af Børns Vilkår på det seneste møde, hvor elevrådet havde arbejdet med, hvordan man fremmer en sag.
Maj spurgte, hvad de elever gjorde, der ikke havde en Instagram-profil. Elvira fortalte, at der arbejdes med en elevrådsavis Lise foreslog at man kunne have en ’væg’, der var elevrådets, hvor klasserne kunne komme forbi og se, hvad der skete i elevrådet.
Christine fortalte fra det lille elevråd. Her er der fokus på toiletterne. Det har været drøftet hvad, der fungerer og hvad er er svært. Der er en udfordring i, at mange bruger 2. klassernes toiletter, der er i stuen. Elevrådsrepræsentanterne har haft taget problem op vedr. hegnet ud til Prinsesse Charlottes Gade. Det er ikke så højt og bolde ryger nemt ud. Der opsættes hegn ud mod Meinungsgade i uge 20.
Beslutning
|
(17:15 - 17:25) Behandlingsform: Drøftelse, beslutning Ansvarlig: Forpersonskabet
Skolens inklusionsvejledere deltagere under punktet | Sagsfremstilling På sidste skolebestyrelsesmøde blev den årlige inklusionsdrøftelse afholdt. Temaet for drøftelsen var: Mangfoldige Børnefællesskaber - hvad er mulighederne og hvad er udfordringerne, og hvordan bliver det fremadrettet afspejlet i vores principper. Det blev besluttet, at der på dette møde blev truffet beslutning om der skal kommunikeres til alle forældre om MBF og om vi i givet fald skal bede om et skriv fra forvaltningen Desuden skal det afklares, hvad er skolebestyrelsen ansvar i MBF og hvordan støttes op. Sagsbehandling Skolebestyrelsen drøfter og aftaler. Bilag 4.1 | Drøftelse Skolebestyrelsen drøftede, om der skulle kommunikeres til alle forældre om Mangfoldige børnefællesskaber (MBF) og om vi i givet fald skulle bede om materiale fra forvaltningen. Forvaltningen i gang med en kommunikationspakke om MBF.
Morten fortalte kort, hvad MBF er. Børne- og Ungdomsudvalget har vedtaget en plan for at styrke almenskolernes arbejde med at rumme elever, der tidligere er blevet tilbudt specialskolepladser. Tiltag er bl.a. at i alle fagtimerne i bh.kl. og 1. klasse er der to voksne, personalet på skolen får kursus i arbejdet med elever med ADHD og ASF.
Christine sagde, at det var svært at forstå, hvad vi skulle beslutte under punktet. Morten fortalte, hvad han forstod ved behovet for kommunikation: Hjælp, støtte og forklaring til forældre ift. hvad der skal ske og hvordan de kan støtte op. Desuden skal det afklares, hvad der er skolebestyrelsens ansvar i MBF og hvordan skolebestyrelsen støtter op.
Lise spurgte om en del af kommunikationen kunne være, at der kom forslag til fx kontaktforældrene ift. at kunne støtte fællesskabet.
Anna sagde, at hvis det skulle nå ud forældrene, ville det være godt med et lille papir i hånden til dem om MBF.
Maj mente, at det kræver noget ekstra at være forældre til børn i klasser, hvor der inkluderes mere. Hvordan deles der erfaringer i grupperne med respekt for alle? Det vil være godt, at der blev samlet på gode erfaringer.
Lise sagde, at der er så meget viden nu, så skolebestyrelsen kunne skrive ud allerede nu.
Christine fastslog, at der er nogle ting, vi på skolen skal, og noget forældrene skal. Det er en opgave for skolens medarbejdere at finde ud af, hvordan vi gør. Det er ikke en ny opgave for forældrene.
Nina havde tidligere oplevet, at lærerne var bange for at fortælle forældrene, hvad personalet kunne bruge fra forældrene, der var støtte/hjælpende.
Pricella sagde, at vi allerede med de nye børn, der starter 2.maj skal være opmærksomme på at få skabt gode forløb allerede fra starten
Emilie mente, at det vil være godt med hjælp til et sprog for hvordan forældrene taler med hinanden om forskellighed. Det er en fortsættelse af det vi gør i forvejen.
Beslutning Morten undersøger, hvad der er i kommunikationspakken fra forvaltningen til næste møde. |
(17:25 - 17:50) Behandlingsform: Orienterende, drøftelse, beslutning, Ansvarlig: Morten
| Sagsfremstilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har udarbejdet anbefalinger om brug af skærme i undervisningen. Anbefalingerne skal understøtte, at vi ikke ender i en unuanceret diskussion om for eller imod skærme, men medvirke til en aktiv stillingtagen. Formålet med anbefalingerne er at give en ramme for dialog om, hvordan man på hver enkelt skole bedst muligt kan håndtere udfordringer med digital distraktion og opnå en god balance mellem digital og analog undervisning. Skolebestyrelsen har drøftet punktet på de seneste to møder og besluttet, at der på dette møde nedsættes arbejdsgruppe, der arbejder videre på baggrund af input fra bestyrelsen. På mødet 26.marts blev der nedsat en arbejdsgruppe bestående af Anna, Christine, Morten, Maj, Lise, Camille og Elvira, der har holdt møde 9. april. På mødet blev der udarbejdet forslag til principper for brug af skærm og forslag til revision af principper for mobilkultur. Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) har fastlagt fælles principper for balanceret skærmbrug. Sagsbehandling Skolebestyrelsen drøfter forslaget med inddragelse af BUU’s fælles principper, samtidigt behandles evt. revision af skolens principper for mobilkultur ift. evt. indførelse af mobilfri skole. Bilag 5.1, 5.2, 5.3 | Drøftelse Skærm Maj fortalte om henvendelsen fra en forælder vedr. behovet for fokus på håndskrift da nogle ungdomsuddannelser går over til helt eller delvist afleveringer skrevet i hånden. Herefter behandlede bestyrelsen forslag til principper for brug af skærm i undervisning og fritid.
Nina fortalte, at der er mange gode og kreative opgaver på læringsportalerne. Lærernes travlhed gør dog også at opgaver tages direkte fra portalerne. Der er ikke altid tid til egen didaktisering.
Anna spurgte om skolen havde midler til efteruddannelse. Morten svarede, at der løbende blev udbudt inspirationsforløb til brug af læringsportalerne.
Maj havde hørt fra øjenlæger, der var ret bekymrede for den individuelle skærmbrug. Der er en stigning i nærsynethed og nethindeproblemer. Det er også et argument for at sikre en afveksling ift. brug af skærme.
Christine mente, at fokus på håndskrift hørte til i de retningslinjer, der skal udarbejdes efterfølgende vedtagelsen af princippet. Dette var der enighed om.
Mobil Maj indledte med at forklare de i bilaget indskrevne alternative muligheder. Lise spurgte til erfaringerne i klubben. Niles fortalte, at de havde gode erfaringer, men i Ungeværket - fra og med 8. årgang - var der ikke regler og det ville der heller ikke komme.
Nina sagde, at et yderligere alternativ kunne være, at eleverne måtte have mobilen i 1 af pauserne. Der foregår også sociale ting omkring mobilerne.
Christine havde forstået alternativerne som tiltag mens ombygningen af skolen står på.
Emilie sagde, at skolen går imod anbefalingerne i ’Anbefalinger til skærmbrug i grundskolen’ (anbefaling 6), hvis 7.-9. har deres mobiltelefoner i pausen.
Maj sagde, at det at sidde med sin mobil trækker stærkt, så andre ting bliver skubbet i baggrunden.
Morten mente ikke, at der var noget problem med de nugældende regler. Leverne på 7.- 9. årgang kan have deres mobiltelefoner 2 x ½ time om dagen. I denne tid er der ingen elever, der hele tiden er på telefonen. Ved at fjerne mobilerne fra pauserne i udskolingen bliver der færre konkrete situationer, hvor lærere og pædagoger kan tale med eleverne om brug af mobiltelefoner i et dannelsesperspektiv.
Elvira var enig og mente, at der vil blive fastlagt en ’øv-regel’, hvor lærerne skulle være efter eleverne.
Camille fortalte, at eleverne oplevede lærerne sidde med deres mobilerne i spisepauserne selvom de burde være forbilleder.
Henrik sagde, at det var svært at forstå forskellen på at eleverne på 7. årgang kunne have deres mobiltelefoner i pauserne og at de i klubben ikke kunne have dem. Christin svarede til dette, at eleverne har rigtig mange muligheder på klubben, som de ikke har i pauserne på skolen. Ingen elever og medarbejdere har syntes, at de gældende principper ikke fungerede. Hun forstod ikke, at skolebestyrelsen allerede efter 1 år ville lave principperne om igen.
Anna mente, at eleverne mangler viden om, hvordan skærme påvirker de dem. Det skulle måske med i principperne.
Sanne sagde, at hun havde deltaget i rigtig mange oplæg om skærm- og mobilbrug. Der er masse af viden.
Stine ser børn, der ikke kan styre brugen af mobiler. Som minimum bør der trækkes en pause fra, så der kan skabes rum, hvor eleverne kan fokusere på noget andet. Alternativt at de årgange, der har dem nu beholder, men kommende årgange ikke får.
Maj pegede på, at det var indskrevet i forslaget, at det er skolebestyrelsens ansvar at følge udviklingen. Der er i mellemtiden kommet anbefalinger, der gør, at situationen er end anden end for et år siden, da vi vedtog de nugældende regler.
Nina sagde, at hvis det skulle være et kompromis, så kun 1 pause. Hun håbede, at bestyrelsen lytter til elever og medarbejdere.
Henrik mente, at mobilfriskole kunne være et ’selling point’ til nye forældre. Han havde besøgt en anden klub der fik unge fra 3 forskellige skoler, hvor det blev anset attraktivt for forældrene.
Christine fortalte, at hun blev lidt træt på udskolingslærernes vegne. Hvis vi ændrer det eksisterende nye retningslinjer, skal der laves nye retningslinjer. Der er lige brugt tid på at omsætte principperne fra sidste år. Det medfører en del arbejde.
Lise oplevede selv, at man som lærer ser mange gode øjeblikke, hvor eleverne tager fat i hinanden. Ser mange situationer, hvor børnene ikke kan styre brugen af mobiler.
Maj foreslog, at vi først stemte om, om vi overhovedet skulle ændre på de gældende principperne og herudfra besluttede det videre forløb.
Beslutning Skærm Forslag til principper for brug af skærm i undervisning og fritid blev vedtaget uden ændringer. Mobil Der blev stemt om gældende praksis med at elever på 7.-9. årg. kunne have deres mobiltelefoner i pauserne for 7-9. årgang skulle ændres. For stemte 6 forældrerepræsentanter Imod stemte 2 elevrepræsentanter, 1 forældrerepræsentant og 2 medarbejderrepræsentanter. Der var således flertal for, at praksis og dermed denne del af de gældende principper kan ændres. Skolebestyrelsen har til hensigt at stramme mobilbrugen i pauserne. Beslutningen sendes til kommentar hos elevråd, udskolingspersonalet og skolens forældre. Forslag til revision af principper for mobilkultur behandles på møde i juni.
|
Pause (17:50 - 18:00) |
|
|
(18:00 - 18:05) Behandlingsform: drøftelse, beslutning. Ansvarlig: Nina, Sanne | Sagsfremstilling Emilie ønsker at overtage den plads i KKFO’ens forældreråd, som Henrik forlader 30. april. Iflg. styrelsesvedtægten skal der være en forældrerepræsentant i skolebestyrelsen, der har barn på KKFO’en, som også er med i forældrerådet. Sagsbehandling Skolebestyrelsen beslutter. | Drøftelse
Beslutning Nina træder ud af skolebestyrelsen. Emilie overtager pladsen og er dermed indsuppleret som forældrerepræsentant i skolebestyrelsen.
|
(18:05 - 18:15) Behandlingsform: Orientering, drøftelse, beslutning, Ansvarlig: Skolens ledelse
| Sagsfremstilling Byggeetape 1 er gået ind sit sidste halve år og der forventes ikke forsinkelser. Indvielse for afd. indskoling holdes torsdag 21. august kl.12.30-13.30. Byggeetape 2 er planlagt ift. flytning og opstart. Skolebestyrelsen og skolens ledelse har kontaktet Teknik- og Miljøforvaltningen for at få reguleret trafikken på Guldberg Byplads. Sagsbehandling Bestyrelsen modtager status for byggeriet herunder for planlægning af pædagogiske tiltag under byggeriet, hvor skolen er samlet på én matrikel. Bestyrelsen modtager status for regulering af gående og cyklende færdsel på Guldberg Byplads og drøfter evt. opfølgning. | Drøftelse Udskydes
Beslutning
|
(18:15 - 18:25) Behandlingsform: drøftelse, beslutning. Ansvarlig: Nina, Sanne | Sagsfremstilling Årsberetning og årligt møde med forældre Årsberetningen er blevet gennemgået med besøgende forældre på fagfestivalen 23. april og udsendes med nyhedsbrevet for april til alle skolens forældre. Bilag 8.1 Sagsbehandling Årsberetning og årligt møde evalueres ift. næste år.
| Drøftelse Udskydes
Beslutning
|
(18:25 - 18:35) Behandlingsform: Orienterende, drøftelse, Beslutning.
Ansvarlig: Morten
| Sagsfremstilling Børne- og Ungdomsudvalget (BUU)har på udvalgsmødet den 23. april 2025 behandlet indstillingen ” Distriktsændringer for skoleåret 2026-27”. Udvalget vedtog at sende indstillingen i høring med høringsfrist den 9. juni 2025. Bilag 9.1, 9.2 Sagsbehandling På baggrund af BUU’s indstilling drøfter skolebestyrelsen om der skal afgives høringssvar og aftaler i givet fald, hvem der skriver dette. | Drøftelse
Beslutning Der afgives ikke høring fra skolebestyrelsen. |
(18:35 – 18:45) Behandlingsform: Drøftelse, beslutning Ansvarlig: Forpersonskabet | Sagsfremstilling Skolen modtager løbende henvendelser fra forældre, elever, medarbejdere og eksterne. Det der er stilet til skolebestyrelsen og skolen, skal op i skolebestyrelsen. Hvis det er stilet til ledelsen, vurderes det, om det er relevant at forelægge skolebestyrelsen. Skolebestyrelsen kan også selv have mindre emner, der ønskes drøftet. Skolebestyrelsen behandler og følger op på henvendelser: Fra forælder vedr. træning af håndskrift i de ældre klasser Bilag 10.1 Sagsbehandling Skolebestyrelsen drøfter henvendelserne og der aftales opfølgning. | Drøftelse Behandlet under punkt 5 Beslutning Maj svarer forælderen.
|
(18:45 - 18:55) Behandlingsform: Orienterende Ansvarlig: Alle | Forpersonskabet
Skolens ledelse
Bilag 11.1 Deltagere
| Forpersonskabet
Skolens ledelse Skolebestyrelsen deltager ikke på det fælles skolebestyrelsesmøde i område Nørrebro/Bispebjerg 15. maj.
|
(18:55 - 19:00) |
| Christine fortalte, at der havde været afholdt valg af medarbejderrepræsentanter til skolebestyrelsen. Emma Gammelgaard Bentzen, der er lærer på 7. årgang blev valgt og Christine selv blev genvalgt Pricella fortalte, at der også havde været valg af medarbejderrepræsentantsuppleanter på KKFO’en. Pricella og Anja, som er suppleanter i bestyrelsen pt., var blevet genvalgt. |
Kommende punkter |
|
|
| Forældre: Anna Borzák Emilie Lichtenberg Henrik Eskelund Lise Korsbæk Maj Eskelund Nina Thilo Funder Sanne E. Jakobsen Stine Spellerberg Elever: Camille Hvidegaard Bovbjerg (8C) Elvira Graver Gottlieb (8A) Medarbejdere: Christine Dahl Anja Øxbøg/Pricilla Grejsmark Eksterne: Niels Vinther Ledelse: Lucille Blossom Morten Nielsen |
|